Start van deze pagina
Skip navigatie, ga direct naar de Inhoud

Overheid.nl - de wegwijzer naar informatie en diensten van alle overheden.

De wegwijzer naar informatie en diensten van alle overheden

Tekstgrootte
+


Jaargang 2023
Nr. 950

Gepubliceerd op 2023-09-29
Toon volledige inhoudsopgave



Vakantie- en verlofregeling

Het dagelijks bestuur van WVS,

 

overwegende, dat het gewenst is om de diverse regelingen voor verlof en vakantie samen te voegen tot één uniforme regeling,

 

dat de Ondernemingsraad (OR) op 31 augustus 2023 met de onderstaande regeling heeft ingestemd,

 

gelet op de gemeenschappelijke regeling WVS en de Cao’s SW, SGO en Aan de Slag,

 

b e s l u i t :

 

vast te stellen de navolgende:

 

Vakantie- en verlofregeling

(geldig voor alle rechtsposities binnen WVS en Flexkompaan BV).

 

Artikel 1 Begripsbepaling

Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

  • Bovenwettelijke vakantie: de toegekende vakantie-uren die boven de wettelijke vakantie

  • uren uitstijgen.

  • Deeltijddienstverband: een dienstverband voor minder dan de normuren in de Cao.

  • Verplichte sluitingsdag: een door de werkgever aangewezen brugdag of andere verplichte vrije dag waarvoor bij de werknemer vakantie-uren worden afgeschreven.

  • Voltijddienstverband: een dienstverband voor de normuren van betreffende Cao.

  • Werkgever: WVS en / of Flexkompaan BV.

  • Werknemer: de werknemer van WVS en / of Flexkompaan BV.

 

Artikel 2 Wettelijke vakantie- / verlofuren

  • 1.

    De werknemer met een voltijddienstverband heeft ten minste recht op 4 x het aantal te werken uren per week. In geval van een 36-urige werkweek is dit dus 4 x 36 uur = 144 wettelijke vakantie-uren per kalenderjaar.

  • 2.

    De wettelijke vakantie van de werknemer met een deeltijddienstverband wordt naar rato berekend aan de hand van de voor de werknemer geldende deeltijdfactor in het betreffende kalenderjaar.

  • 3.

    De wettelijke vakantie van een werknemer die slechts een gedeelte van het kalenderjaar in dienst is bij de werkgever, wordt berekend naar rato van de duur van de arbeidsovereenkomst in het betreffende kalenderjaar.

 

 

Artikel 3 Bovenwettelijke verlofuren

  • 1.

    Naast de wettelijke verlofuren heeft een werknemer recht op bovenwettelijke vakantie-uren per kalenderjaar. Hoeveel is afhankelijk van de Cao waar men onder valt en is terug te vinden in bedoelde Cao.

  • 2.

    De bovenwettelijke verlofuren van de werknemer met een deeltijddienstverband wordt naar rato berekend aan de hand van de voor de werknemer geldende deeltijdfactor in het betreffende kalenderjaar.

  • 3.

    De bovenwettelijke vakantie van de werknemer die slechts een gedeelte van het kalenderjaar in dienst is bij de werkgever, wordt berekend naar rato van de duur van de arbeidsovereenkomst in het betreffende kalenderjaar.

 

Artikel 4 Aanwijzen verplichte sluitingsdagen

  • 1.

    De werknemer heeft vrij met behoud van salaris en salaristoelage(n) op officiële feestdagen.

  • 2.

    Naast de officiële feestdagen kunnen er jaarlijks in overleg met de OR nog extra verplichte sluitingsdagen vastgesteld worden. Deze komen als ze op een werkdag van de werknemer vallen ten laste van het saldo roostervrije uren of het saldo bovenwettelijke vakantie-uren.

 

Artikel 5 Opname vakantie

  • 1.

    De werknemer bepaalt in eerste instantie zelf wanneer en hoelang hij vakantie opneemt. De leidinggevende kan (na raadpleging van de bedrijfsleider / hoofd van dienst) echter wel vanwege een dringende reden of een zwaarwichtige bedrijfseconomische reden van deze regel afwijken.

  • 2.

    Een reden om de verlofaanvraag te weigeren kan ook zijn dat de medewerker meer verlof wil opnemen dan hij feitelijk heeft opgebouwd, waardoor hij later in het jaar in de problemen komt.

  • 3.

    Als de verlofaanvraag is geweigerd, kan de medewerker zijn verzoek om verlof ter heroverweging indienen bij de algemeen directeur WVS.

  • 4.

    De werkgever reageert op een verzoek om vakantie binnen twee weken na ontvangst van het verzoek. Als de werkgever niet of niet tijdig reageert op het verzoek van de werknemer, wordt de vakantie geacht te zijn vastgesteld overeenkomstig het verzoek van de werknemer.

  • 5.

    Als de werknemer zonder toestemming verlof opneemt en daar geen goede reden voor heeft, is het sanctiebeleid van WVS van toepassing.

  • 6.

    Hoewel niet verplicht, is het raadzaam dat iedere werknemer, ook al is hij langdurig ziek, ieder kalenderjaar minimaal 2 weken aaneengesloten verlof opneemt.

  • 7.

    Het is de bedoeling dat de werknemer ieder kalenderjaar de in dat jaar toegekende wettelijke en bovenwettelijke uren opneemt. Dit om ervoor te zorgen dat men voldoende herstelt van de arbeid, maar ook om te voorkomen dat het verlof komt te vervallen vanwege de verjaringstermijn.

  • 8.

    Bij het afschrijven van vakantie-uren van het verlofsaldo schrijft de werkgever altijd eerst de vakantie-uren af die het eerst komen te vervallen of verjaren.

  • 9.

    Als er een negatief saldo verlofuren dreigt te ontstaan, maakt de leidinggevende met de werknemer afspraken hoe om te gaan met dit negatieve saldo. Bij het eind van het dienstverband wordt een negatief saldo aan verlofuren altijd bij de eindafrekening verrekend.

 

 

Artikel 6 Niet opgenomen vakantie-uren

Als de werknemer zijn opgebouwde vakantie-uren in een kalenderjaar geheel of gedeeltelijk niet heeft opgenomen en het aantal niet genoten vakantie-uren meer dan anderhalf keer het jaarsaldo bedraagt, maken de leidinggevende en de werknemer afspraken over de opname van vakantie.

 

Artikel 7 Zieke werknemer

  • 1.

    Een zieke werknemer, die vakantie opneemt, ontvangt voor die verlofuren 100 % van zijn loon, ook als zijn loon gekort wordt vanwege langdurige ziekte. Daarnaast wordt hij voor de duur van het verlof vrijgesteld van re-integratie activiteiten.

  • 2.

    Een werknemer, die gedeeltelijk zijn eigen werk of vervangend werk verricht of andere activiteiten verricht in het kader van re-integratie, moet voor een verlofdag het aantal uren opnemen dat hij volgens zijn oorspronkelijke rooster zou moeten werken. Bij een medewerker die gedeeltelijk ziek is en bijvoorbeeld een uur verlof opneemt in de tijd dat hij moet werken wordt een uur van zijn verlof afgeschreven.

  • 3.

    Als een werknemer vakantie heeft opgenomen maar onverhoopt tijdens zijn vakantie ziek wordt, moet hij zich bij zijn leidinggevende ziekmelden.

  • 4.

    Na het overleggen van een medische verklaring van de behandelend arts kan onder voorwaarden het resterend verlof als niet opgenomen worden aangemerkt als hij tijdens zijn ziekteperiode geen passend werk zou hebben kunnen doen. Als hij wel zou kunnen werken maar de vakantie toch doorzet, is er geen sprake van terugboeking van verlofuren (zie ook het Verzuim- en werkhervattingsreglement).

 

Artikel 8 Verval- en verjaringstermijn

Als de werknemer zijn wettelijke en bovenwettelijke vakantie-uren niet tijdig opneemt, komen deze te vervallen. De vervaltermijnen verschillen per Cao. Voor de op de medewerker van toepassing zijnde vervaltermijnen, dient men de juiste Cao te raadplegen.

 

Artikel 9 Buitengewoon verlof

Bij het verlenen van buitengewoon verlof wordt de geldende rechtspositie (Cao) van de medewerker in acht genomen.

Als verwezen wordt naar de WAZO dan gelden de afspraken in deze wet tenzij de afspraken in de geldende Cao gunstiger zijn voor de medewerker.

 

Artikel 10 Doktersbezoek

  • 1.

    Doktersbezoek, tandartsbezoek, ziekenhuisbezoek, e.d. moet zoveel mogelijk buiten de werktijd plaatsvinden.

  • 2.

    Wanneer het niet mogelijk is om een bezoek als bedoeld in het eerste lid buiten de werktijd plaats te laten vinden, overleggen de leidinggevende en de werknemer over een passende oplossing.

 

Artikel 11 Verlof bezoek Bezwaarschriften- of Klachten- & geschillencommissie

Een oproep van de Klachten- of Bezwaarschriftencommissie of een oproep om op een hoorzitting van de bestuurssecretaris te verschijnen wordt aangemerkt als gedwongen verzuim. Gedwongen verzuim is noodzakelijk betaald verlof, dat voor rekening van de werkgever dient te komen.

 

Artikel 12 Onvoorziene gevallen

Voor zeer bijzondere persoonlijke omstandigheden, waardoor iemand zijn arbeid niet kan verrichten, kan verlof naar redelijkheid en billijkheid toegekend worden (WAZO).

 

Artikel 13 Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking op 1 oktober 2023 en kan worden aangehaald als Vakantie- en verlofregeling. Op de datum van inwerkingtreding komen alle voorgaande regelingen met betrekking tot vakantie en verlof te vervallen. Dat betreft in ieder geval:

  • De Regeling Tegoed verlofuren bij uit dienst gaan, vastgesteld door de algemeen directeur op 1 januari 1998 (en later nog gewijzigd).

  • De Regeling Therapie opgelegd vanuit justitie, vastgesteld door de algemeen directeur op 1 november 2001.

  • De Regeling vakantie en verlof WVS-groep, vastgesteld door het dagelijks bestuur op 16 februari 2009.

  • De Regeling Buitengewoon Verlof, vastgesteld door de algemeen directeur op 22 juni 2012.

  • De Regeling Bezoek Bezwaarschriften- of Klachten- & geschillencommissie, vastgesteld door de algemeen directeur op 22 juni 2012.

  • De Verlofregeling ambtelijk 2017, vastgesteld door het dagelijks bestuur op 7 november 2016.

 

 

 

Versie:

05-09-2023

Verandering:

Transparanter en diverse regelingen in 1 gevoegd

Datum DT:

25 april 2023

Datum OR:

 

31 augustus 2023

 

Aldus vastgesteld door het dagelijks bestuur van WVS op 25 september 2023.

De secretaris, De voorzitter,

P.F.J.M. Havermans T.C. Melisse.


SnelzoekenInfo

Snelzoeken
U kunt dit veld gebruiken om te zoeken op
–een vrije zoekterm voor het zoeken op tekst (bijvoorbeeld "milieu")
–een betekenisvolle zoekterm voor het zoeken naar specifieke publicaties (bijvoorbeeld dossiernummer '32123' of 'trb 2009 16').
U kunt termen combineren door EN te zetten tussen de termen (blg 32123 EN milieu).
U kunt zoeken op letterlijke tekst door '' om de term te zetten. ('appellabele toezeggingen').

Voor meer mogelijkheden en uitleg verwijzen wij u naar de help-pagina's van Officiële bekendmakingen op overheid.nl