VERKEERSBESLUIT NR 2012-016006 , D.D . 19 MAART 201 3
Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen een verkeersbesluit op de N309 (Tongerenseweg) in de gemeente Epe, omtrent het verlagen van de maximumsnelheid op parallelwegen, het instellen van een parkeerverbod voor grote voertuigen op een deel van de parallelweg en het instellen van een inhaalverbod op het wegvak tussen km 45,1 en km 51,5.
Aanleiding
De provinciale weg N309 verbindt Elburg met ’t Harde en Epe en ontsluit deze kernen op het hoofdwegennet (A28 bij ’t Harde en A50 bij Epe). In 2013 voert de provincie Gelderland groot onderhoud uit op de N309 tussen km 38,8 en km 51,5 (van ’t Harde tot de aansluiting op de A50 bij Epe). Voorafgaand aan het groot onderhoud is er door de provincie een verkenning uitgevoerd, waarbij knelpunten zijn geconstateerd en maatregelen zijn voorgesteld en besproken met belanghebbenden en betrokken partijen. Uit de verkenning is een aantal knelpunten naar voren gekomen.
Tussen km 45,1 (rotonde N795 / N309) en km 47,9 is de hoofdrijbaan van de N309 gesloten voor landbouwverkeer (voertuigen die niet harder kunnen of mogen rijden dan 25 km/u). Dit verkeer wordt, conform het provinciale afwegingskader landbouwverkeer afgewikkeld via een parallelweg. Tussen km 45,1 en km 46,1 is de parallelweg gelegen aan de noordzijde van de weg en tussen km 46,1 en km 47,9 is aan beide zijden van de weg een parallelweg aanwezig. De parallelwegen ontsluiten tevens de aanliggende erven en vormen voor het fietsverkeer de doorgaande route in oost-west richting. In de huidige situatie geldt op de parallelwegen, in strijd met de provinciale uitgangspunten, een maximumsnelheid van 80 km/u. De combinatie van landbouwverkeer, fietsverkeer en bestemmings(auto)verkeer op de parallelwegen zorgt bij 80 km/u voor te grote snelheidsverschillen. Hoe groter het snelheidsverschil tussen verschillende verkeersdeelnemers op één wegvak, hoe groter de risico’s op het gebied van verkeersveiligheid. Daarnaast leidt de maximumsnelheid van 80 km/u ter plaatse in de praktijk tot ongewenst verkeersgedrag, omdat voor een deel van de weggebruikers (bijvoorbeeld van en naar Epe) een doorgaande route via de parallelweg aantrekkelijker is dan een route via de hoofdrijbaan van de N309. De provincie Gelderland heeft daarom besloten op de bovengenoemde parallelwegen een maximumsnelheid van 60 km/u in te stellen. In lijn met de voorrangssituaties op parallelwegen elders in Gelderland zullen de kruispunten met zijwegen die enkel alleen op de parallelweg aansluiten, worden ingericht als gelijkwaardige kruispunten.
Tussen km 47,3 en km 48,0 buigt de noordelijke parallelweg af van de N309 en volgt het tracé van de voormalige ontsluitingsroute richting Epe, de Tongerenseweg. Aan dit wegvak is een aantal erven gelegen, een horecavoorziening en een camping. In de huidige situatie wordt het wegvak deels gebruikt om op of langs te parkeren voor bezoekers aan de horeca en camping. Hiervoor zijn grasbetontegels aangebracht. De voorziening wordt echter ook gebruikt door zware voertuigen (bussen, vrachtwagens) die schade aan de huidige grasbetonconstructie veroorzaakt en in combinatie met de doorgaande fietsroute en gebruik door landbouwverkeer kan leiden tot problemen voor de verkeersveiligheid. Om de situatie te verbeteren heeft de provincie Gelderland besloten op de noordelijke parallelweg (Tongerenseweg) tussen km 47,4 en het kruispunt tussen parallelweg en Paalbeekweg de parallelweg te voorzien van fietsstroken, waarmee enerzijds de plaats voor fietsers op de rijbaan duidelijk wordt en anderzijds een parkeerverbod op de fietsstrook van kracht wordt. Daarnaast wordt voor het bovengenoemde wegvak een parkeerverbod ingesteld (voor rijbaan en berm/grasbeton) voor grote voertuigen (bussen en vrachtwagens).
Tijdens het groot onderhoud wordt de N309 tussen km 45,1 en km 51,1 overlaagd. Daarbij wordt tevens markering aangebracht conform de uitgangspunten van Duurzaam Veilig, een dubbele asstreep en een onderbroken kantmarkering. In de verkenningsfase is een afweging gemaakt tussen het wel of niet toestaan van inhalen op het weggedeelte. De provincie Gelderland heeft besloten om tussen km 45,1 en km 51,5 een inhaalverbod in te stellen met behulp van een dubbele doorgetrokken asstreep.
Bij het groot onderhoud wordt op de pechhavens langs de N309 tussen km 45,1 en km 51,5de borden “parkeren” vervangen door borden “pechhavens”. Door het vervangen van de borden wordt eenduidig aangeduid waarvoor de pechhavens bedoeld zijn en wordt langdurig parkeren door willekeurige voortuigen, zonder pech, tegengegaan.
Juridisch Kader
Wettelijke grondslag:
Dit besluit is genomen conform:
-artikel 2, lid 1, onder a Wegenverkeerswet 1994;
-artikel 15 Wegenverkeerswet 1994;
-artikel 18, lid 1, onder b Wegenverkeerswet 1994;
-artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer;
-afdeling 3.4 van de Algemene Wet Bestuursrecht;
-het Algemeen Reglement Mandaat Provincie Gelderland.
Procedure totstandkoming
Tijdens de procedure heeft overleg plaatsgevonden met de gemeente Epe en met de korpschef van de politieregio Noord- en Oost-Gelderland.
Beleidskader
De verkeersmaatregelen zijn een uitvoering van het Duurzaam Veilig beleid opgenomen in het Provinciaal Verkeer- en Vervoerplan-2. De essentie van het Duurzaam Veilig beleid is het voorkomen van verkeersonveiligheid. Volgens de Duurzaam Veilig-gedachte wordt een weg afgestemd en zichtbaar ingericht op het dagelijkse en gewenste gebruik van de weg, waarbij deze zorgvuldig wordt ingepast in de omgeving. Grondbeginselen voor een Duurzaam Veilig wegennet zijn:
-het voorkomen van onbedoeld gebruik van de weg;
-het voorkomen van grote snelheids- en richtingverschillen;
-het voorkomen van onzeker gedrag bij de gebruikers van de weg.
Hiervoor dient het wegbeeld eenduidig en uniform te zijn. Dit kan slechts bereikt worden door te streven naar een beperkt aantal functies. Bij het toekennen van functies aan wegen wordt (conform het landelijk beleid) een driedeling onderkend, namelijk stromen (stroomweg), ontsluiten (gebiedsontsluitingsweg) en toegang bieden (erftoegangsweg).
De N309 is in de provinciale wegennetvisie opgenomen als regionale gebiedsontsluitingsweg. Voor een regionale gebiedsontsluitingsweg gelden als uitgangspunten onder andere dat uitwisseling van verkeer hoofdzakelijk plaatsvindt op kruispunten, dat voertuigen met grote snelheids- of massaverschillen zoveel mogelijk gescheiden dienen te worden en dat obstakels langs de rijbaan zoveel mogelijk vermeden dienen te worden.
Belangenafweging
Tussen km 45,1 en km 51,5 voldoet de N309 op een aantal punten aan de richtlijnen die gelden voor regionale gebiedsontsluitingswegen. Landbouwverkeer wordt via parallelle structuren afgewikkeld, waarmee snelheids- en massaverschillen worden vermeden. Ook erven worden niet direct op de hoofdrijbaan maar op de parallelwegen ontsloten. De momenteel geldende snelheidslimiet op de parallelwegen van 80 km/u zorgt echter in de huidige situatie voor onnodige snelheids- en massaverschillen op de parallelwegen en tot ongewenst gebruik (sluipverkeer). Een snelheidsverlaging op de parallelwegen naar 60 km/u draagt bij aan de verkeersveiligheid voor alle gebruikers van de parallelweg. Voor sluipverkeer wordt een route via de parallelweg minder aantrekkelijk.
De aanpassing van de parkeersituatie langs de Tongerenseweg (parallelweg) heeft een positief effect op de verkeersveiligheid voor fietsers, landbouwverkeer en aanwonenden. Bussen en vrachtwagens die gerelateerd zijn aan de horecavoorziening of camping dienen op het eigen terrein van de horecavoorziening of camping te parkeren of op andere locaties die daar meer geschikt voor zijn.
Tijdens de verkenning is besloten op de hoofdrijbaan van de N309 tussen km 45,1 en km 51,5 een inhaalverbod in te stellen door het toepassen van een doorgetrokken dubbele asstreep. Hiervoor zijn in de verkenning de volgende argumenten naar voren gekomen:
-hoge verkeersintensiteit
-geringe obstakelvrije ruimte
-locaties/wegvakken met veel wildongevallen
-geen langzaam verkeer en landbouwverkeer op hoofdrijbaan
-gevarenpunten (slecht zicht door hoogteverschillen en bochten, oversteeklocaties)
Besluit
Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen op de provinciale weg N309 (Tongerenseweg) in de gemeente Epe het volgende verkeersbesluit:
I.door het aanbrengen van borden model A01zb en A01ze met de aanduiding 60 van het RVV 1990 bij het begin en eind van de noordelijke parallelweg langs de N309 tussen km 45,1 en km 47,9 en na elke kruising, het instellen van een zone met een maximumsnelheid van 60 km/u op de noordelijke parallelweg;
II.door het aanbrengen van borden model A01zb en A01ze met de aanduiding 60 van het RVV 1990 bij het begin en eind van de zuidelijke parallelweg langs de N309 tussen km 46,1 en km 47,9 en na elke kruising, het instellen van een zone met een maximumsnelheid van 60 km/u op de zuidelijke parallelweg;
III.door het verwijderen van borden B06 van het RVV 1990 en de haaientandmarkering bij elke kruisende T-aansluiting op beide parallelwegen, het instellen van gelijkwaardige kruispunten tussen parallelwegen en zijwegen die geen aansluiting op de hoofdrijbaan hebben;
IV.door het aanbrengen van fietsstroken met fietssymbool aan beide zijden van de noordelijke parallelweg tussen km 47,4 en het kruispunt tussen de parallelweg en de Tongerenseweg (circa km 47,9), het instellen van een fietsstrook op de noordelijke parallelweg in beide richtingen;
V.door het plaatsen van borden model E201zb en E201ze van het RVV 1990 op het wegvak van de noordelijke parallelweg tussen de kruispunten met de Lohuizerveenweg en de Tongerenseweg, het instellen van een parkeerverbod voor grote voertuigen (bussen en vrachtwagens) op het voornoemde wegvak;
VI.door het aanbrengen van een dubbele doorgetrokken asstreep op wegvakken tussen km 45,1 en km 51,5, het instellen van een inhaalverbod op dit gedeelte van de N309.
T erinzagelegging
De tekst van het verkeersbesluit is te vinden op de website van de provincie Gelderland (www.gelderland.nl->actueel->bekendmakingen) en op de website van de rijksoverheid (www.officielebekendmakingen.nl->Staatscourant->Op Rubriek->verkeersbesluiten). Tevens ligt een kopie van het verkeersbesluit 20 maart tot en met 1 mei 2013 ter inzage in de bibliotheek van de provincie Gelderland, Huis der Provincie, Markt 11 in Arnhem en het gemeentehuis van de gemeente Epe, Markt 14 te Epe.
Instellen b eroep
Een belanghebbende die tijdig zijn zienswijze bij de Gedeputeerde Staten naar voren heeft gebracht, alsmede een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij niet overeenkomstig afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht zijn zienswijze bij Gedeputeerde Staten naar voren heeft gebracht, kan gedurende de bovengenoemde termijn van zes weken na de dag waarop het besluit kenbaar is gemaakt hiertegen beroep instellen bij de rechtbank Oost Nederland, sector bestuursrecht (Postbus 9090 6800 EM Arnhem) inzake punten I tot en met VI van het verkeersbesluit. Voor individuele burgers (niet voor advocaten en ook niet voor gemachtigden namens een bedrijf of een organisatie) bestaat de mogelijkheid dat verzoek digitaal in te dienen. Meer informatie kunt u vinden op www.rechtspraak.nl.
Diegene die een beroepschrift heeft ingediend kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank (Postbus 9030, 6800 EM Arnhem) een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te treffen. Voor het behandelen van het beroepschrift en voor het behandelen van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven. Over de hoogte en de wijze van betaling van het griffierecht kunt u informatie verkrijgen bij de rechtbank Oost Nederland, tel. (026) 3592000 of op www.rechtspraak.nl.
Namens Gedeputeerde Staten van Gelderland,
Ing. P.J.J. Arts
Teammanager Wegendistrict Gelderland Noord